Disanje je čudo! Ali tajna disanja promakla nam je u svojoj očitosti. Disanje, naime, donosi kisik. To je element koji je najviše zasićen životom. Devedeset posto životne energije dobivamo disanjem. Sve to znamo. Ali to znanje ne koristimo. Jer nismo svjesni upotrebne koristi činjenica koje svojom običnošću skrivaju silu.
❤
Za razliku od drugih bića koja imaju rogove, kandže, očnjake ili otrove, boginja se doima neopremljenom za svijet u kojem vlada zakon jačega. Kako nježnost, ljupkost ili čistoća mogu opstati u sustavu nasilja? Stavljanjem disanja pod svjesnu kontrolu, životna sila postaje njezina zaštitnica, ratnica, hraniteljica, iscjeliteljica i izbaviteljica.
❤
Zašto smo onda tako izloženi i ranjivi? Jer smo se otuđili od prirode, zagadili okoliš, protjerali kisik, disanje oskrnavili, dah deformirali, svijest uspavali, život automatizirali. Priroda je ta koja proizvodi životnu energiju, a disanje omogućava kretanje te energije u nama. Blokada energije je bolest. Zaustavljanje energije je smrt. Pokret energije je život.
❤
Međutim, „mi veći dio dana boravimo u zagušljivim prostorima i dišemo nemarno, nepotpuno, neslobodno i stegnuto. Na taj način dišni sustav propušta 16 puta manje kisika nego što bi to bilo prirodno. Takvo disanje nam ne omogućava da sa zrakom unosimo i životnu energiju.“ – kaže Kacudžo Niši u svojoj knjizi Liječenje disanjem.
❤
Disanje se pokvarilo. Postalo je slabo, plitko i ubrzano. Takva matrica disanja nije u mogućnosti dovesti dovoljno kisika u organizam, a kamo li aktivirati životnu silu u njemu. Postaješ umorna i razdražljiva. Zaboravljaš što je radost i „što to bješe ljubav“. Zbog manjka kisika on ne dopire do svih tkiva i stanica, pa dolazi do zastoja i bolesti.
❤
Minimalističko mehaničko uvlačenje zraka je dovoljno za preživljavanje. Ali ne i za ispunjen, vrijedan, zdrav i sretan život. Jer kisik pruža prirodnu zaštitu od štetnih mikroorganizama, infekcija i prerane starosti. Izvorni nacrt ljudi, naime, nije takav da bi osoba od pedesetak godina trebala pokazivati ikakve znakove starenja.
❤
Za zdravlje, ljepotu i sreću potrebno je ojačati disajni aparat, povećati mu kapacitet i svjesnošću pretvoriti disanje u protjecanje energije. I kada se iscjeljujuća sila pokrene, postaje sve jača. Istiskuje negativne energije iz organizma koje stvaraju bolest. Zdravlje nam dolazi samo jednim putem – putem životne energije, putem disanja.
❤
Dolazak energije predstavlja kraj bolesnih stanja i neprekidnih nervnih uzbuđenja. Onaj tko sebi osigura priliv životne energije ne plaši se grešaka i gubitaka. Njegov nervni sustav je dovoljno osnažen da u problemima vidi izazove na koje se baca u duhu avanture. Tko ima snagu nema straha. Jer strah je nedostatak energije.
❤
Nakon tisuća godina upropaštavanja disanja, došli smo do točke kada nam je disanje na izdisaju. I onda svijet zatrese virus koji, gle čuda, napada baš dišne organe. No, u stanju panike opet smo pomiješali uzrok i posljedicu – ne obolijeva disanje zato što ga je napao virus, nego virus napada jer je disanje oboljelo.
❤
Mjere koje se poduzimaju na izvrnutim činjenicama mogu nas izluditi. Ali nas mogu i probuditi. Ovo je dobar trenutak da osvijestimo važnost disanja, popravimo ga i istražimo njegove mogućnosti. Internet nudi brojne tehnike disanja. Uzmi neku koja ti paše i treniraj. Diši svjesno! I neka ti svaka maska koju vidiš bude podsjetnik na disanje.
❤
Disanje daje nezamislivu snagu – snagu o kakvoj nisi mogla ni sanjati. Zato je svaki dah vrijedan tvoje cjelokupne pažnje.
?