Disanje je temeljno obilježje živog čovjeka. Udah je njegov prvi čin, a izdah zadnji. Ali disanje nije samo sredstvo za život, ono je i sredstvo oblikovanja života. Ako dišeš nesvjesno/nedostatno, preživljavaš kao lovina: u stresu, jadu i bolesti. Ali ako dišeš svjesno/potpuno, onda možeš stvarati život dostojan bogova i boginja koje jesmo…
❤
Ako se želiš osjećati lako – diši lako.
Da li ulažeš napor da bi disala? Podižeš li ramena? Da li tvoj nos buči kao usisavač? Trošiš li više energije na hvatanje zraka nego što dobivaš disanjem? Kada misliš samo na disanje i ni na što drugo, rasterećuješ se od mentalnih podataka. Nenaporno i lako disanje je nesadržajno, neprimjetno i nečujno.
❤
Ako se želiš osjećati mirno – diši mirno!
Nemir, zabrinutost ili strah ne možeš prevladati snagom volje ili na silu. Ali možeš dubokim, ritmičnim i sporim disanjem (manje od 8 udisaja u minuti). Čak ni za takvo umirujuće disanje nije potrebno poznavanje neke posebne tehnike. Sam čin promatranja čini disanje mirnim, odnosno, moćnim.
❤
Ako se želiš osjećati raskošno – diši raskošno!
Udišeš li punim kapacitetom pluća? Da li disanje širi tvoj stomak? Da li se svaka tvoja stanica kupa u kisiku? Da li ti držanje tijela omogućava veeeeliko disanja? Ako ne, uspravi se i zabaci ramena unazad! Neimaština nije razlog da se skupljaš i ne dišeš luksuzno. Upravo suprotno! Diši de lux.
❤
Ako se želiš osjećati slobodno – diši slobodno!
Da li ti svakodnevne napetosti uskraćuje i remete disanje? Čak i kada si u situaciji koja te ponižava kao ljudsko biće, guši tvoj integritet ili te tlači zahtjevima, čak ti ni tada nitko ne može zabraniti da RAŠIRIŠ SVOJA plućna KRILA i dišeš snažno kao najslobodnije biće na svijetu.
❤
Ako se želiš osjećati ljubavno – diši ljubavno!
Snažna dijafragma omogućava disanje koje zadovoljava tijelo – ali ne i dušu. Kada se disanje produbi do zdjelice i fino pokrene spolne organe, tek tada disanje doziva tvoju prisutnost i donosi osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i potpunosti. Tada muškarac doziva boginju i kaže: „Diši sa mnom!“
❤
Ako se želiš osjećati sretno – naslađuj se disanjem!
Ništa na svijetu ne veseli više od vlastitog daha i daha onih koje voliš. I ništa nije tužnije od odviknutosti babuški i babuna da se zapanje nad veličanstvom disanja. Otvori se prema čudu svoga tijela. Oduševi se njegovim savršenstvom i diši harmoniju postojanja s divljenjem i poštovanjem.
❤
Ako želiš živjeti svjesno – diši svjesno!
Darom disanja dano nam je sve za blagoslovljen i blagorodan život. Stoga neka ti disanje postane svetinja. Neka ti pažnja na disanju postane religija. Jer disanje je život. Kako dišeš – tako živiš! I to je upravo tako jednostavno kao što to sve velike stvari u životu i jesu.
❤
Babuška diše onako kako se osjeća.
Boginja diše onako kako se želi osjećati.
❤