Što bi svaka žena voljela dobiti?

“Možda misliš da ženi treba tvoj auto, novac, darovi. Ne. Prava žena želi tvoje vrijeme, osmijeh, iskrenost, trud i tvoju spremnost da je staviš na prvo mjesto.” – kaže holivudska zvijezda Keanu Reeves kojeg puko posjedovanje milijuna dolara nije ni za milimetar približilo ljubavnoj sreći. Jer ljubav se ne može kupiti. Ljubav jedino možeš osvijestiti, zračiti, davati. To je način postojanja koji zahtijeva mnoge kvalitete srca, a posebice hrabrost, snagu i ponešto ludosti.

Olivera Ćirković je zasigurno predozirana svime time. Da nije, ne bi mogla prijeći „crvenu crtu“. To je linija koja dijeli one koji rade za plaću od onih koji kradu. A komičar Željko Pervan kaže da je „plaća socijalna pomoć za one koji ne žive od krađe“. Olja nije prihvatila život na “socijalnoj pomoći”. Ova visoka plavuša je više od dvadeset godina bila šefica razbojničke skupine poznate kao Pink Panter. Nebrojno puta se zalijetala autom u izlog draguljarnica. U tri minute opljačkala bi bogatstvo koje joj je moglo omogućiti doživotnu egzistenciju i ostvarenje bilo koje materijalne želje. Drugim riječima, ta je žena dosegla zonu potpune materijalne slobode – što je san svakog čovjeka.

Olja je zgodna, bogata, karizmatična, neobična. No, što joj to vrijedi kad je pametna!? Kada kažem „pametna“ mislim na sposobnost preživljavanja. No, teško je živjeti u sustavu lažnih vrijednosti, a biti svjestan pravih. Još je teže prave vrijednosti ostvariti na pravi način, a pritom ne prekoračiti neku normu. Je li pljačka opljačkanog pljačka? Po meni jest i to sve dok opljačkano nije vraćeno u ruke opljačkanih. Pod pretpostavkom da se opljačkani probude, pobune i zatraže ono što im pripada. No, u matriksu svi spavaju. Poslušno. Dobrovoljno. A Olja, nit je poslušna, niti spava.

Je li kriminalka? Da! Da li je zbog toga babuška? Glavna osobina babuške je „biti žrtva“. Olja to nije. Nije tip koji se nekome žali, kuka, ispričava ili traži oprost. Ona je ratnica. Ostaje svoja u svim okolnostima i moralnim procjenama. Osim toga, previše je autentičnosti i borbenosti u njoj, smjelosti i snage, strasti i života, da bi je se moglo nazvati babuškom. Upravo suprotno, ona do te mjere nije normalna da je se komotno može nazvati boginjom. Ona je snaga sama.

No, čak i najsnažnija žena ima slabu točku. Što je slabost snažne žene? Ili ovako, što Pink Panterica napravi kada se vrati kući nakon pljačke? Prema vlastitom priznanju u jednom intervjuu, Olja na sred sobe istrese hrpicu blaga, potom ode u drugu sobu, zatvori vrata, pusti na TVu neki srcedrapajući romantični film i u sigurnosti svoje intime rida zbog ljubavi. „Jedino što treba jaka žena je još jači muškarac jer samo pored njega dobiva prostor u kojem se i ona može osjetiti slabom.“ – kaže prekrasna talijanska glumica Monica Bellucci.

Zadrhtati od slabosti u zagrljaju nekog plemenitog diva – to je najveći ženski luksuz. Imam neki osjećaj da bi čak i Pink Panterica osobno pored takvog zaboravila na sve dragulje ovoga svijeta. Jer kada ti pravi muškarac daje pravu ljubav – više se nema što krasti. I zato nema te jake, a same žene koja ne bi željela da u njezinoj stvarnosti izroni neki aquaman te je preplavi prostranstvom posvećenosti i dubinama ljubavi u kojima može biti slaba kao što samo žena čezne biti.