Kako babuška voli svoje voljene? Kao i svaka prava žrtva – do samouništenja! Ona voli svoje nevoleći sebe. Vjeruje kako je dokaz ljubav prema bližnjima njezino potpuno energetsko iscrpljivanje i psihološko zatiranje. Ubija se dokazujući odanost. Zašto? Što je to što njezinoj brizi daje takvu težinu? Odgovornost!

Jedno od njezinih najnemilosrdnijih uvjerenja govori joj da je apsolutno odgovorna za život, zdravlje, raspoloženje i emocionalno ispunjenje onih koje voli. No, kako je preuzela odgovornost za nešto na čiji ishod, zapravo, ne može utjecati, dodatno je „nagrađena“ osjećajem krivnje da nikada ne čini dobro i dovoljno. Tako ego stalno proizvodi raskol i patnju. I sebe, i svojih. Jer ona je, stvarnu odgovornost za svoje stanje, zamijenila umišljenom odgovornošću za stanje drugih. U čemu je kvaka?

Kvaka je u pitanju: ako ja nisam odgovorna za svoju obitelj, tko je?  Zdrava odgovornost je kada za sebe i svoju družinu činiš najbolje što možeš i znaš. Ali ne preko toga! Jer bi tada tvoje činjenje postalo, ili kontraproduktivno, ili autodestruktivno. A to je granica preko koje se ne ide.

Granice nas uče umjerenosti. Umjerenost mudrosti. Mudrost radosti. Stoga ne idi preko granica. Jer tamo ne pomažeš, nego odmažeš. Smetaš! Dopusti da izvan granica tvojih mogućnosti brigu o tebi i tvojima preuzme viša sila. Eh…

Babuška zaista vjeruje u Boga. Samo, kakvog? Šlampavog i nepouzdanog. Dopušta Mu da joj pazi djecu samo kad ona pazi na Njega. U nastojanju da drži Boga pod kontrolom, situacija joj izmiče kontroli.

Stani! Razmisli! Ako zaista znaš da je Bog vrhunska inteligencija i najveća ljubav, onda s punim pouzdanjem, sudbinu sebe i svojih položi u Njegove ruke.

Da bi bilo djelotvorno, povjerenje u Boga treba biti potpuno, sto postotno. Zašto? Jer je svaka trunka nepovjerenja negiranje Boga i smetnja dobrobiti.

Što je nepovjerenje?  Svaka negativna emocija koje se držiš je izraz nepovjerenja. Stoga, napravi dogovor s Bogom. Ti njemu predaj svako zrnce nemira, umora, krivnje, strepnje, sumnje, straha, odgovornosti i svega drugoga što te grči i zatvara – a sve zato kako bi On mogao slobodno iskusiti Sebe djelujući kroz tebe. Nakon toga samo promatraj kako čista svijest iscjeljuje tvoj život.