Napuštamo vibraciju babuški i krećemo se prema vibraciji boginja. Čine to i muškarci. Bapci postaju bogovi.

Međutim, svoju energetsku i vibracijsku razinu ne mijenjaju samo ljudi. Čini to i Planeta. Nastaje nova boja. Zemljom vibrira boja indiga. Njoj se prilagođavaju sve duše koje dolaze na Zemlju od početka „micanja zavjese“ osamdesetih godina.

Nove indigo generacije donose novu viziju! Na kojem god polju djeluje, i na koji god način djeluje – ratoborno ili miroljubivo – indigo izaziva poremećaj. To je njegova misija. A to i čini. Ponajprije razbija ustaljene koncepte na obiteljskom, odgojnom i obrazovnom nivou. Počinje s ne-akcijom. Ha! Kakav manevar od nekoga od koga se očekuje revolucija! Ali ništa od toga! Ne-akcijom indigo najprije zaustavlja društveni tok.

„Prva reakcija indigo djeteta je sjeti i ne raditi ništa što promovira neki sustav.“ Kada sam to čula od indiga Matiasa De Stefana, čuvara sjećanja i nositelja promjena, odahnula sam. Naime, moj mi je indigo sin, svojim otporom, priskrbio brojne izazove već u jaslicama, a posebice u vrtiću. O školi da ne govorim! Stručnjaci su mi savjetovali da njega samog pitam za rješenje. Bio je oduševljen tom mogućnošću. Zahtijevao je da ga smjesta ispišem iz škole! I jesam. Ispisala sam ga iz klasične škole i upisala u alternativnu, waldorfsku.

A onda sam krenula dalje, radeći na projektu nove škole. Naš je mali tim, sa projektom „Škola kraj mora“, glasovima građana za naj-projekt osvojio čak prva tri mjesta na natječaju Grada „Rijeka 2020.“. No, kao roditelj, morala sam se suočiti s tim da je za indiga jako teško stvoriti novu školu. Indigo neće podržati ni stari, niti novi sustav. On jednostavno neće sustav.

On traži prostranstvo kreativnosti. Stoga postavlja pred roditelja ogroman izazov – ne brinuti za njegov obrazovanje na način na koji se do sada shvaćala roditeljska uloga u matriksu! Pa kako onda!? Zatvoriti ga u školu i staviti lanac? Pustiti ga da preokrene svijet na glavce? Ili… ?

„Za njihovo stvaranje, rekreaciju i rad na Zemlji, obrazovanje treba biti fleksibilno. Prvi korak je prekinuti s obrazovnim sustavom na koji smo navikli, a koji se bazira na pamćenju, reproduciranju, konkurenciji, zloupotrebi autoriteta, nedostatku kreativnosti i mašte, neravnoteži uma nad emocijama. Indigo traži obrazovanje s osjećajima, traži praktično učenje, iskustvo, upotrebljivost znanja u svakodnevnom životu i unapređivanje svijeta promicanjem cjelovitosti. To je frekvencija s kojom se indigo može najviše uskladiti. Ona dopušta proširenje vizije učenja“ kaže Matias.

Ovdje nije riječ o stvaranju nove škole, već o stvaranju novog učenja. Jer indigo su rođeni da uče i pomognu drugima da uče. Stoga velik dio promjene leži na roditeljima i učiteljima. Indigo traži od roditelja da prestanu biti roditelji te postanu vodiči i prijatelji; da prestanu zahtijevati što se i ikako treba činiti, već da upućuje što je bolje učiniti.

Ni učitelj nije netko tko treba određivati što naučiti, već netko tko uči paralelno. Partner u učenju. Bez obzira što učitelj možda to već zna, on treba biti otvoren da i u poznatome otkrije nešto novo za naučit. Nema više konzerviranih, statičnih, mrtvih znanja.

Indigo evolucija sve otvara, čini podložnim ponovnom propitivanju, promjeni i rastu!