Matriks je fantastično uspješno hakirao radost bića kroz ljubovanje i školovanje.

Ljubav, u svom čistom aspektu, je igra, voljenje i sloboda. Međutim, kada sleti na razine sustava, u nju se implementira jedan opaki virus koji je pretvori u vezivanje, očekivanje i obavezu.

Slično je i s učenjem. Stvarno je učenje o čovjeku, svijetu, životu i stvaranju ooooogromna radost i rast. Međutim, kada učenje dohvate školski programi, tada nešto što je u svojoj osnovi osjećajno, postane intelektualno. Nešto živo, postane mrtvo, pa proces radosnog usvajanja postane brutalno silovanje.

Djevojčice, koje su po svojoj ženskoj prirodi pasivnije, naizgled lakše podnose taj proces dehumanizacije i spremnije surađuju s programiranjem. No, ona nešto posebnija i zahtjevnija djeca pružaju otpor. Čine to ignoriranjem školskih obaveza. A neki, urnebesni bistrići, mogu posve izluditi roditelje i učitelje posvemašnjim kontriranjem svakom odgojno-obrazovnom nastojanju matriksa. Ukoliko im bunt postane nefunkcionalan, znaju navući masku totalne tuposti, ne bi li iza nje instinktivno sačuvali svoju autentičnost. Svoju dušu…

Školski ispit znanja i prvi ljubavni spoj u matriksu su čisto pretjerivanje! Ispit je pretjerivanje stoga što učenik nikad više neće biti u stanju reproducirati toliku količinu nabubanih informacija koliko može u tih sat vremena o kojima mu ovisi prolaznost. Sve će ih zaboraviti u najkraćem mogućem roku. Ta je pamet potpuni fake. Ali to je isto i prvi spoj žene i muškarca. Oni nikada nisu tako lijepi, seksi, pametni i ljubazni kao na prvim spojevima. Zbog čega svo to pretjerivanje?

Zbog toga što matriks preuveličava značenje svojih škola i brakova. Uvjerio nas je da je obrazovanje isto što i uspjeh u poslu, a uspjeh u braku isto što i uspjeh u ljubavi. Tko to nema – bolje da ga nema! A to nije tako.

Učenje nije indoktrinacija programiranjem. Učenje je prosvjetljenje i blaženstvo. A to isto je i ljubav. Što više zračiš ljubav, dobivaš više znanja. Podižeš svijest. Što si inteligentniji, to si više posvećen bivanju u ljubavi. To je stoga što između ljubavi i znanja nema razlike. Jer ljubav je ono do čega dođeš kada, nakon svih učenja, spoznaš tko si. Da si bog. Boginja.