Pita babuška: „Kako da se oslobodim tuge?“ Zašto bi se oslobađala tuge? Zašto bi ona bila problem? Uživaj u njoj. Omotaj se njome k’o palačinka. Omotaj. Razmotaj. Omotaj. Razmotaj…

Sreća i tuga su posve ljudske. S tim da je sreća pomalo plitka i prpošna, a tuga tiha i duboka. Ona pročišćava i oplemenjuje. Sreća je ljetno sunce, a tuga je more koje osvježava.

Babuška, koji nikada nije tužna, nema u sebi ni topline, niti suosjećanja. Ona je površna. Nezrela. U ekstremnom slučaju čak i psihopatska. Od babuški, koje se patološki uvijek sretne, nastaju opekline.

Odnos prema tuzi posebno je zanimljiv kod dvije vrste babuški. Prve su one koje su pobožno posvećene melankoliji, a druge one koje ambiciozno treniraju radost uz pomoć neke duhovne tehnike. Ove prve se rado i do beskraja pračakaju u tuzi. Neće van iz tog gliba. Depra im je religija!

S druge strane, neke tzv. duhovne babuške su toliko isprane uvjerenjem da moraju uvijek biti high, da snobovski izbjegavaju svaku tužnu osobu, iz straha da se i same na zaraze lošom vibrom. One nastoje velikodušnost kupiti sebičnošću. I nevjerojatno je koliki su novac spremne istresti pred razno-razne preprodavače duše i duhovnosti. O Bože kako je skupo to što je besplatno! No, vratimo se tuzi…

Većina babuški poznaje tek nekolicinu osjećaja: tugu i sreću, toplo i hladno, ugodno i neugodno. Siromaštvo njezinih osjećaja čini je dosadnom i prosječnom. S druge strane, bogatstvo boginje je u rasponu i raskoši njezine osjećajnosti. Njezina razvijena doživljajnost je u mnoštvu nijansi i tonova koji skladno odgovaraju na zbivanja.

Neke boginje su čudesno lijepe kada su u suzama. Bude to prizor kristalno čiste ženstvenosti. Tuga zna biti tako seksi. Samo se sjeti crno-bijelih filmova…

I zato se nemoj boriti protiv dualnosti svijeta. Prihvati ih. Uživaj u njima. Totalno! Naš smo virtualni život prekrcali smajlićima. Ali ni jedan cvijet ne može preživjeti samo na smajliću sunca. Bez sjetne kiše bi nestao. Predaj se svemu što osjećaš – ne poistovjećuj se ni sa čim. Samo promatraj. Ostani centrirana u beskraju svoje svijesti, a u svemu drugom relativnom i ograničenom uživaj. Život je da se uživa.