Matriks je sustav koji nas drži u modu preživljavanja. To je mod bez milosti. Čini nas bešćutnima i arogantnima, brzima i grubima. Kao takav gotovo je istrijebio ponajljepšu kvalitetu izvorne ženstvenosti. Koju? Što je to najviše što ženstvenost može dati muževnosti i životu? Seks nije. On je najmanje. Jer seks se može kupiti ili uzeti silom.
Najviše što žena može dati je – nježnost!
Za razliku od seksa, odnosno antiseksa, koji može biti suptilan ali i vulgaran, nježnost ne posjeduje svoju tamnu stranu. Nježnost je mekoća, šapat, brižnost, osjećajnost, nevinost. Nježnost je poštovanje u dodiru, milost u pogledu i blagost u osmjehu. Ali baš ta mekoća i milina rastvaraju ljušture babuški i bedeme zaključane muževnosti. Jer nježnost može što sila ne može.
Kada žena želi „pomaknuti planine“, ona djeluje tišinom i nježnošću. Ne postoji zvijer u čovjeku tako divlja da ne bi reagirala na nježnost. I ledeni se kip topi pod njom. Zato muškarac daje za nježnost sve svoje osjećaje. Jer ne može drugačije. Od nježnosti nema obrane. Ali ni zaborava. Najlaganija nježnost ostavlja najdublje tragove.
Nježnost omamljuje i umiruje. Osvaja i otvara. Draži i blaži. Tko joj je s povjerenjem prepusti, taj, u blaženstvu predaje, obnavlja vlastitu radost i moć. Jer nježnost je sama priroda žene. Njezina eterska supstanca. Suština sama. To je dodir metafizičkog u fizičkoj stvarnosti. Nježnost je dodir boginje. On mijenja i davatelja i primatelja.
Nježnost daje novi osjećaj života – života bez borbe, bez žurbe, bez opterećenja da se kroz nježnost postigne nešto drugo. Nježnost nema cilja. Ona je sama sebi svrha. Kao takva, u objekt svoga djelovanja unosi svoju punu prisutnost, pažljivost i energiju. Ukoliko je objekt nježnosti stvar, ona postaje posebna; ukoliko je situacija, ona postaje ugodna; ukoliko je osoba, ona postaje opuštena. Nježnost je druga riječ za svjesno življenje na ženski način.
Najveća muka modernog čovjeka je pretjerano i prisilno razmišljanje. „Da mi je odvidati glavu i stavit je na stranu da se malo odmorim“ kaže Balki. A nježnost čini upravo to. Ona premješta pažnju s misli na osjećaje. I to one najugodnije. A oni trenutačno prekidaju misaone procese, čak i kada su u pitanju procesi tvrdokorne zabrinutosti. Kakvo olakšanje! Hhuuuuu…
Nježnost nam u misli doziva slike davnih vremena kada su sestre ili majke, uz svjetlost svijeća i pucketanje vatre, dugim i pomnim potezima četkale duge kose svojih kćeri. Polako. Opuštajuće. Bili su to trenutci u kojima su se sami obiteljski odnosi pretvarali u meditaciju. A ona je onda vodila u druge dobre stvari. Jer nježnost je pažnja. Pažnja je ljubav. Ljubav je ljubav… A kako je danas?
Danas ustrajemo na mitu da smo nježnost dobivali kao djeca, a poslije je davali svojoj djeci i partnerima. Da li? Da li smo doista istražili koliko nježnost može biti duboka, raznolika i koliko daleko može ići? Da li doista idemo kroz dan čineći stvari nježno? Ako da, zašto onda ne susrećemo nježne žene oko sebe nego nabrijane babetine? Ako da, kako to da je ASMR preplavio svijet?
Što je ASMR? To je umjetnost stvaranja nježnosti. Preciznije, „autonomna senzorna reakcija meridijana“. Riječ je o neobičnoj tjelesnoj reakciji koju izazivaju specifični okidači, a koji mogu biti u formi zvuka, pokreta, zamišljenih dodira ili vizualnih motiva. Reakciju može izazvati češljanje kose, masiranje tjemena, prebiranje po zrncima kave, tapkanje noktima, češkanje ili šaputanje.
Ovaj poseban doživljaj čine trnci koji se obično rađaju na tjemenu, potom se spuštaju prema stražnjem dijelu vrata, da bi na kraju skliznuli niz kralježnicu. Ti valovi stvaraju kratkotrajan osjećaj nečeg slatkog što nas trenutačno opušta. Tvore neki izuzetan oblik ugode. Stoga se ova pojava naziva još i „masažom mozga“ ili „moždanim orgazmom“.
ASMR podražaji izazivaju lučenje endorfina, oksitocina i serotonina. Stoga ga neki koriste da bi se umirili ili zaspali, drugima pomaže pri koncentraciji na posao ili učenje, dok trećima djeluje u trenucima anksioznosti, tjeskobe ili potištenosti. Blagodati ASMR-a su brojne pa su mnogi u njemu pronašlo to nešto davno izgubljeno.
Zbog par sekundi kotrljanja ASMRa niz leđa milijuni ljudi širom svijeta kupuju dobre slušalice i prate ASMR performere. To je ova videa učinilo jednim od najpopularnijih youtube trendova ikada. NJihova je tajna – nježnost! Jer nježnost nešto čini našem mozgu. Ona nešto čini našem tijelu. Nešto dobro. Nešto lijepo. Nešto ljubavno…
Nježnost je pouzdaniji dokaz ljubavi nego nabiflani zavjeti. Ona prodire kroz pore duboko ispod kože i od tamo krijepi, vraća snagu i mir. Oslobađa tereta i vremena. I zato strahu od seksualne nemoći uslijed bolesti ili starosti nema mjesta u odnosima koji su razvili umijeće nježnosti. Jer samo par trenutaka nježnosti i svijet je opet dobro mjesto za život…
I zato…
Umiri se svojom nježnošću – i postat će tvoja snaga.
Ispuni se svojom nježnošću – i postat će tvoje blaženstvo.
Izrazi se svojom nježnošću – i postat ćeš boginja…