Put roditeljstva je put izazova. Zahtjevi su uvijek novi i teži, a redovito bez uputa za postupanje.

Što ako dijete neće u školu? Zdravo je, pametno, spretno, čak napredno, ali odbija bilo kakvu školsku obavezu. Što učiniti?

Babuška će najprije krenuti metodom razgovora, zatim prisile i na kraju kazne. Oduzet će mu ono što najviše voli. Najčešće omiljenu sportsku aktivnost. Što je postigla? Uglavnom minimalan napredak u učenju, a maksimalan pakao. Kako joj je to uspjelo?

Zamisli lanac. „Snaga lanca je u njegovoj najslabijoj karici.“ Međutim, život mu je nametnuo zahtjeve veće od njegove najslabije karike. Negdje u razini njegove osrednje karike. Što sad?

Babuška kažnjava lanac tako da mu uklanja njegove najjače karike. I tako dobiva lanac snage ispod prosjeka. Što bi učinila boginja?

Boginja bi najslabiju kariku podržala jačom. Ako dijete nije zainteresirano za školske pasivnosti, poduprla bi njegov interes za vanškolske aktivnosti.

Školski sustav jest kakav jest. Kroz svoj program nameće ono što on misli da je važno, bez obzira što dijete misli o tome. Uostalom, nije tu škola radi djeteta, već dijete radi škole. Radi sustava! Međutim, ima izlaza.

Ako dijete ne voli fiziku, neka se kroz nju provuče kako zna i umije, a ostatak energije neka usmjeri na ono što više voli. Možda ga zanima modelarstvo, informatika i mediji, gluma, svejedno. Važno da dijete slijedi put svog zadovoljstva i grabi u zonu viših vibracija emocionalnih raspoloženja.

Ne kazna, već viša vibracija! Više uzbuđenja, više ispunjenja i radosti u životu i učenju je ono što će ojačati najslabiju kariku i uravnotežiti je s optimalnom snagom lanca, odnosno, djeteta.