„Žena je za muškarca nagrada Postojanja“ kaže Berry Long koji nam je ostavio u naslijeđe neke od najdjelotvornijih smjernica za ostvarivanje zdravih partnerskih odnosa.

On upozorava da između žena i muškaraca ljubav ne teče slobodno. To je stoga što ne razumiju razliku između ljubavi i seksa. A ja bih rekla da ne razumiju razliku između seksa i antiseksa.

Antiseks je anatomski. To znači da se događa samo na izdvojenim dijelovima tijela, odnosno organima, kao neki lokalni happening. Njegova veza s ljubavlju je prividna. S druge strane, istinski seks je cjelovit, stoga iscjeljujuć. Obuhvaća tijelo, srce i dušu. Između njega i ljubavi nema razlike.

Antiseks je zahtjevan: „daj mi više uzbuđenja“, „daj mi orgazam“, „daj mi olakšanje“, „daj mi moć“. Nasilnost tih zahtjeva čini da se pažnja s osjećaja premješta na vizualizaciju „vrućih“ scena radi više podražaja. Ljubav međutim, nema potrebu zamišljati druga tijela. Ljubav voli. I zato nikad nije nasilna. Ona blagodari.

Antiseks je nestrpljiv. Ta se nestrpljivost naziva strast. Laž! To je samo hitna potreba za pražnjenjem. Proljev! I zato antiseks nije zainteresiran za spajanje tijela, sve dok se opet ne pojavi biološka nužda. Antiseks je zainteresiran za zadovoljenje tjelesnih potreba, a ne za samu ženu, odnosno ljubav.

To nerazlikovanje seksa i antiseksa osobito pogađa ženu koja je suptilnija tvorevina Postojanja. Antiseks oduzima ženi ono što ona jest i ostavlja je nezadovoljnom i neispunjenom, Nerascvjetanom! Zapravo, sve to ženi ne čini antiseks, već antimuškarac.

Uloga muškarca je biti spiritualno-seksualni autoritet. Kao takav, muškarac oblikuje ženu prema sebi. Zadovoljstvo žene je zrcalo muškarčevog umijeća ljubavi. On je taj koji ženu čini babuškom, babetinom ili boginjom. Čak i prije svega toga, muškarac je taj koji ženu bira. On je taj koji je zamjećuje, prilazi i osvaja.

ALI!!! Kakav god taj osvajač bio, ipak je žena ta koja mu kaže „da“ ili „ne“. Žena je ta koja pristaje na muškarca ili antimuškarca; gnjusa ili diva, seks ili antiseks; zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. A njezin izbor muškarca je UVIJEK izraz razine povjerenja u vlastitu ženstvenost. 

Pristajući na određenog muškarca, žena daje izjavu, ne samo o tome čija će žena biti, već kakva će žena postati: babuška ili boginja? I taj izbor ne čini jednom u životu, na dan vjenčanja. Čini to stalno. Svakoga dana. Svake noći. A najviše upravo sad.

Kako si prostreš, tako ćeš leći!