Prilikom upisa u srednje škole i na studije, mjestu na rang listama presuđuju ocjene. Osobito uspjeh iz matematike i jezika (materinjeg i stranog). A što se tamo uči?

U matematici se uče četiri osnovne računske operacije. One s godinama školovanja postaju sve složenije, a učenik ih doživljava isključivo kao ubojstvo svakog dobrog raspoloženja hrpom zadataka. Pritom baš nikako ne shvaća „u kakvoj su faking vezi matematika i život“? Zašto?

Jer toj djeci nitko nikada nije objasnio čudesnu činjenicu da je sve u prirodi stvoreno po mistici brojeva, da se svaki nevjerojatni događaj može izraziti matematičkom operacijom, da ljepota u sebi nosi simetriju, da ono što raste u prirodi u sebi skriva tajnu zlatnog reza, da je svijet od mikro do makro kozmosa složen po divoti fraktala, da neka veličanstvena matematika drži svijet na okupu i da je ona fascinantan izraz kozmičke inteligencije koja je u pozadini svega stvorenog, a koja se može spoznavati kroz uzbudljivu igru brojeva.

A što škola podučava u jeziku? Uči djecu gramatici, pravopisu i književnosti. No, svo troje stalno se mijenja, već prema trenutačno prevladavajućoj političkoj opciji. Pa ako si se učila pismenosti u vrijeme vladavine lijeve struje, nepismena si u vrijeme izborne pobjede desne struje. Što je nekad bio sleng, sad je bogati rječnik, što je bila tuđica, sad  je domaćica, što je bilo prosto, sad je isto prosto samo prošireno. Nakon par godina školovanja, riječ je za učenika niz slova koja će biti podcrtana crvenim ako ne pogodi koje je veliko a koje malo. I njemu opet nije jasno „u kakvoj su faking vezi jezik i život“? Zašto?

Jer toj djeci nitko nikada nije objasnio čudesnu činjenicu da riječi imaju moć, da izbor riječi utječe na iskustvo, da umijeće oblikovanja rečenice oblikuje život, da riječi mogu ubiti ali i oživjeti te da je od svih glagolskih vremena stvaran samo prezent. Pored pedesetak predmeta tijekom petnaestak godina školovanja u prosjeku, djecu nitko nikada ne nauči da su vrijedna ljubavi, da zaslužuju svako dobro i da je život tu, ne da bi ih rušio na ispitu, već podržao.

Ne, mi ne trebamo reformu školstva. Mi trebamo razškolovavanje. Trebamo oslobađanje od svih slojeva bedastih nebitnosti kojima nam je betonirana slobodna, živa, autentična misao i njezina glad za znanjem i spoznavanjem sebe i svijeta…

Babuška se narkotizira školovanjem kako bi preživjela uklapanje u sustav. Boginja edukacijom ubrzava misao, uživa u spoznajama, širi svoju svijest i osvaja svijet… srcem…