Vojni programi. Politički programi. Ekonomski programi. Socijalni programi. Informativni programi. Propagandni programi. Nastavni programi. Televizijski programi. Programi, programi…

Programi programiraju ljude! Programiranje je sveobuhvatan proces instaliranja mehanizama koji omogućavaju automatizaciju i kontrolu funkcioniranja ideje. Neke. Nečije! Njegova ideja nad tvojom idejom. Njegova volja ponad tvoje. Njegov život na račun tvog života. Babuška umjesto boginja. Ali!

Sve što je programirano – može se i deprogramirati. Riječ je o informacijskoj detoksikaciji. Ima barem tri načina.

Jedan od njih je povezivanje s prirodom. Ne trebaš biti nešto jako aktivna i osvajati alpske vrhunce. Možeš slušati šumu. Ili samo zaspati u njoj. Inteligencija prirode najsnažnije iscjeljuje kada joj se prepuštaš bez otpora i napora. Nek’ te čiste vjetar, kiša, sunce i voda. Al’ ima priroda i peti element – ljubav.

Drugi je način druženje s djecom. Za razliku od nas odraslih koji život doživljavamo kroz optičke varke mnogobrojnih programa, djeca jasno vide. Stoga im je potrebno postavljati bitna pitanja o stvarnosti svijeta i naćuliti uši prema mudrost njihova srca. Djeca znaju stvari koje smo mi zaboravili. Njihova autentičnost budi.

I treći način deprogramiranja je smijeh. Dokle god se čovjek smije, ne možeš mu instalirati nikakav program. Kad djecu uhvati smijavac usred nastave, ona bivaju kažnjena. Metriks ne voli ometanje programiranja.

Programi kreiraju probleme. Oni služe tome da babušku drže u strahu. Boginji pak problemi služe da je nasmiju. Jer što se može ismijati – to se može i riješiti.

Ako ti dođu neočekivani računi – smij se – diiiivno što netko računa na tebe! Ako ti je obitelj disfunkcionalna – smij se – super što nije funkcionalno disfunkcionalna! Ako te spopadne pesimizam – smij se – hvala na predahu od optimizma! Ako ostaneš bez posla – smij se – sad možeš raditi što hoćeš! Ako se razboliš – smij se – hvala na poticaju k promjeni! Ako primijetiš da stariš – smij se – hvala što više nisi djevica…

Što te problemi više nasmiju, znači da ti rješenja brže jure u susret. Smijeh je magnet za rješenja. Sve želje, sva rješenja, svi odgovori nalaze se na izvoru smijeha. Smijehom zazivaj. Smijehom primaj. Smijehom deprogramiraj!

Hahahaaaaaa!