„On je nju godinama varao, a ona to nije znala. Kada je saznala, život joj se raspao.“

Ovo je duhovito! Jer nema načina da žena ne zna da je prevarena. Sve emocije su joj uznemirene i govore da nešto nije uredu. Ali babuška se neda. Iako očajna, ona drži oči čvrsto zatvorene. Kako bi održala iluziju!

Ništa ne uništava ljubav kao iluzija. A današnji brakovi su iluzija. U njima ništa nije OK. Čak i ako jesu OK, to nije OK. Jer OK stvarnoj ljubavi nije ni do koljena.

Prava ljubav traži iskrenost. A ne okretanje glave „nisam znala“ i cmizdravu optužbu „uništio mi je život“. Život ti nije uništio on, već tvoje podržavanje iluzije. „Nisam znala“ je sinonim za „ne želim znati“. A ignoriranje problema u partnerstvu košta. I to jako.

Žena puta boginje se suočava sa svojim emocijama. Na prvi signal njihova uznemiravanja, ona pronalazi snage i načina za komunikaciju s partnerom. Um babuške uvijek ignorira onaj prvi tračak sumnje. Ali boginja je budna.

Boginja uočava problem u začetku i tad ga rješava. Želi razumjeti svoj udio u igri prevare: „Zašto si spavao s drugom ženom? Da li zato što ti nisam znala dati ljubav? Što sam mogla učiniti drugačije?“

Ako se navodno volimo, onda bi trebali moći razgovarati. Jer ljubav jest komunikacija. Ljubav je slobodan protok energije. Ona ide kroz riječi. Ako se taj protok zatvori šutnjom, odnos zatruje nesretnost i bol. Potom i ljutnja. To je ono kada ga ne gledaš, zalupiš mu vrata, ne dižeš slušalicu. Kakvog dobra iz takvog ponašanja?

Smisao partnerstva jest otvoriti sebe skrivenim emocijama. Zato treba biti iskren. Budan. Budnost je inteligencija. Sve ostalo je pretvaranje da se volimo, da smo u braku i da smo OK. Zato u obiteljima i vladaju nezadovoljstvo i dramske igre – smrad neotpuštene prošlosti. Tu ljubav ne može rasti. Ali se ljubav automatski pojavi kada se suočavanjem oslobodiš starih emocija, a s njima i potrebe za iluzijom.

Boginja ne uzima muškarca koji je iskreno ne voli. Boginja ne uzima muškarca kojeg iskreno ne voli. Od prvog susreta, ona daje važnost iskrenosti. Ne interpretira njegove riječi. Uzima ih sirove, onakve kakve jesu, bez uljepšavanja i tumačenja koja bi joj išla u prilog onda kada joj ne idu u prilog. Boginja je posvećena istini. Jer samo na nju zatreperi. A to je jedino bitno.