Iz liječničke ordinacije izlazi žena šezdesetih godina. Niska je rasta, ali zasigurno preko sto kila težine. Uspijeva se sporo kretati uz pomoć dva štapa. Neugodni slapovi tijesta vise joj niz stomak, bedra, vrat pa čak i leđa. Vene joj pulsiraju po nogama. Koža po rukama posuta je crvenim flekama nalik kiselim opeklinama. Iz rijetke kose na glavi izvire odbojna izraslina. Niz mlohave nabore obraza jurcaju joj suze. Liječnik joj je upravo saopćio vrlo lošu dijagnozu. Ona je šokirana. „Pa kako me to snašlo!?’“, kuka i dramatično briše sige sluzi iz nosa. A odmah zatim, bez upozorenja i neočekivano žustro, mlatne jednu ženicu štapom, kako bi joj se ova sklonila s, inače posve praznog prolaza. Poruka štapa bila je i glasna i jasna: „Prolaz, molim, za Njezino Veličanstvo Žrtvu“!  Šta to bi?

Bila je to slika i prilika isključene ženstvenosti. Baba! Da, znam, zvuči brutalno. Ali babe doista postoje. One su činjenica. Štoviše, babe su u nama. Kao i boginje. Samo je pitanje, u kojem omjeru?

Je li ova baba takva rođena? Nije. Babom se postaje. Ali ne pet minuta prije nego li se uprizorila u ovom kadru. Ona je u svoje bapsko stanje investirala veći dio života. Godinu za godinom, ulagala je muku, napor i trošila ogromnu životnu energiju, ne bi li se tretirala protuprirodno, proturazumski i protuljubavno.

Ovakve su babe veliki uskličnici na putu boginje. Stoga, ako primijetiš da si sve češće umorna, iscrpljena, da ti energija slabi, zdravlje se narušava, a ljepota vene – reagiraj odmah. Uoči uzrok i riješi ga se. Nemoj više nastavljati tim putem ni dana, a kamo li godinama.

Zbog čega je žena iz ove priče samu sebe upropastila? Jer nije imala Internet i knjige o samopomoći? Ne. To nije ni potrebno. Dovoljno je promatrati svijet oko sebe. Inteligentan čovjek uči od onih koji postižu ono što i sam želi. Ako želiš biti zadovoljna, okruži se zadovoljnim ljudima. Ako želiš biti zdrava, promatraj navike zdravih ljudi. Ako želiš biti uspješna, primjenjuj navike uspješnih ljudi. Ako želiš biti ljubavna, druži se s ljubavnim ljudima. S kim si – takav si.

Ljudi su žive knjige. Nema toga što ne možemo naučiti jedni od drugih! Ako tako odaberemo. Ako imamo cilj. Jer babi iz ove priče nije nedostajao pristup znanju. Nedostajala joj je namjera, vizija i cilj. A bauljati okolo naokolo bez svrhe i smisla, vodi u život bez života. Bez zdravlja. Bez ljepote.

Svi se mi rodimo savršeno osposobljeni da postanemo najbolja verzija nas samih. U te savršene uvjete spada i naša nesavršena obitelj. On ja tu često u svrhu kontrasta onoga što jesmo. Kasnije uzore biraš sama. I sama si uzrok verzije sebe kojom postaješ. Nitko ti nije kriv. Nitko ti nije prav. Ti si jedina odgovorna za to jesi li pretežno baba ili boginja.