Što je menopauza?

Wiki kaže da je „menopauza posljednje menstrualno krvarenje iz maternice, prestanak reproduktivno plodnog životnog vijeka žene i prirodna faza u životu žene.“

Ako je prirodna, zašto onda zvuči tako neprirodno? I jopet neka vanjska riječ koja ne rezonira s ničim unutarnjim. Ali plaši. Zašto? Kao prvo, antimuškarac smatra da je žena manje vrijedna ako nije sposobna za reprodukciju. A čim ženu diskvalificira bolestan dio društva, ona je za društvo bolesna. I tu na scenu stupa farmacija.

Do polovine prošlog stoljeća, farmaceutska industrija uopće nije marila za menopauzu. Odmahivala je rukom na nju kao na neko neurotično stanje. A onda je ta industrija uočila priliku i suosjećajno stala uvjeravati ženu da je bolesna. Stvorila je dijagnozu i izmislila riječ od čije se alienske vibracije svatko normalan prestravi – menopauza.

Uz nešto agresivnog marketinga, ta je industrija pridobila ženu da do groba uzima tablete sa sintetičkim hormonima. Dajući joj doživotnu terapiju, korporativna medicina je omalovažila ženu, inteligenciju tijela i njezinu božansku prirodu. Zašto? Odgovor je uvijek isti – radi kontrole!

Visoko profitnoj medicini nije u interesu da ženu učini snažnijom, a ni u ludilu boginjom. Pilulu za oslobađanje boginje ne može iskemijati jer se boginja i sama oslobađa čim se skine sa pro-babuška pilula i programa. Stoga medicina pretvara menopauzu u robu koja se eksploatira u komercijalne svrhe, a zdravu ženu u pacijenticu. I to je oblast koja jasno odražava seksistički stav krupnog kapitala.

S druge strane, ima žena kojima hormonska terapija pomaže. Ali ne zato što rješava posljedice menopauze, već posljedice dugog niza godina pogrešnih životnih navika i štetne prehrane. Naime, menopauza je jedan oblik temeljitog čišćenja. Što je žena više trovana antihranom, to je čišćenje i pokušaj ponovnog uspostavljanja tjelesnog sklada neugodniji. Ali ako žena živi zdravo, kreće se, sunča i hrani organski, neće ni osjetiti prelazak u novi životni ciklus.

Za svaku je boginju završetak menstrualnog ciklusa savršeno prirodan trenutak u tijeku ženstvenosti. A ta nova faza nije invaliditet, već drugi način i prilika za cvjetanje u cjelovitost. Jer ženstvenost ne može ostarjeti. Ni nestati.

Ženstvenost je zauvijek.